SES YALITIMI

SES YALITIMI

SES YALITIMI

 

SES YALITIMI NEDİR?

 

Ses bir enerjidir. Dalgalar halinde yayılır ve cisimlerin titreşmesi ile meydana gelir.

Her bir enerjinin alansal değişimi için yani bir noktadan diğer noktaya iletimi için bir taşıyıcı ortama ihtiyacı vardır. Bir enerji çeşiti olan ses de iletimini bir ortamda yapabilir. Atmosfer ses iletiminin en yoğun yapıldığı ortam olmasına karşın ses katı ve sıvı maddeler ile de iletilebilir ve ses en hızlı yolu katı ortamlarda yapar.

Sesin hızı ortamın yoğunluğu ve sıcaklığı ile değişir. Normal şartlar altında ses, atmosferde 340 m/sn hızla yol alır. Bu yolculuk sırasında ses dalgaları git gide büyüyen ve yok olan dalgalar gibi şiddetini kaybeder. Ses dalgaları suya atılan taşın dalgaları gibi bir engelle karşılaştıklarında yansınlar. Bu yolculuklar sırasında ses dalgaları enerji kaybederler. Bir engelle karşılaştıklarında ise engelleyen cismin kapasitesine bağlı olarak bir miktar enerjiyi bu cisimde bırakırlar. Cisimlerinn titreşmesi ile üretilen enerji şekli olan sesin bir saniyede yapmış olduğu titreşime frekans, yaratmış olduğu iki ses dalgası arasındaki süreye ise periyor denir. Frekansın sayısı sesin yüksekliğini gösterir.

Ses basınç seviyesi, desibel-decibel (dB) olarak ifade edilir.

Frekans, birim zamandaki (saniyedeki) titreşim sayısıdır. Frekans yükseldikçe yani, saniyedeki titreşim sayısı arttıkça ses incelir. İnsan kulağı, frekansı 16 Hz ile 20.000 Hz arası sesleri algılar. 16 Hz işitilebilen en kalın, 20.000 ise en ince sestir.

 

Ses yutma katsayısı yutulan ses enerjisinin yüzeye gelen ses enerjisine oranıdır. Bu değer “0” ile “1” arasında değiştir.  Bir yüzeyin alanıyla o yüzeyin ses yutma katsayısının çarpılmasıyla elde edilen değere “yüzeyin ses yutumu” denir. Birimi sabine’dir. Bir yüzeye gelen ses enerjisinin yansımayan kısmı tanıma göre yutulmuş sayılır. Yüzeyin yutma çarpanı “A” ile simgelenir.

Yumuşak ve gözenekli malzemeler ve insanlar, çevrelerinde bulunan ve kendilerine çarpan ses dalgalarının önemli bir kısmının yutulmasına neden olurlar. Sesi, bir malzeme içinden geçerken ya da bir yüzeye çarptığı zaman ses enerjisinin bir başka bir başka forma girmesi sesin yutuculuğu olarak tanımlanır. Tüm yapı malzemeleri sesi belli ölçülerde yutarlar Hacimlerin başarılı akustik kontrolü yüksek derecede ses yutuculuğuna sahip malzemelerin uygulanmasını gerektirir. Hacim içinde, belli başlı üç elemanın yutuculuk etkisinden söz edilebilir. 

 

BİNALARDA SES YALITIM TÜRLERİ

yapılardaki ses izolasyonu iki grup olarak incelenebilir.

1.       Akustik Yalıtım; Kalabalık insanların bulunduğu mekanlarda ses şiddet seviyesi yüksek olmasa bile sürekli bir uğultu vardır. Mekanın iç yüzeyinin kaplı olmasından dolayı sesin yankılanması nedeniyle oluşan bu uğultu akustik önlemlerle gürültü seviyesi düşürülebilir. Bu tür yalıtımlarda yanmaz akustik levhalar en iyi sonucu veren malzemelerdir.

2.       Ses Geçiş Kaybı; Gürültünün bir mekandan diğerine geçişini önlemek için yapılan uygulamalara “ses geçiş kaybı yalıtımı” denir. Sert yüzeyli malzemeler sesi daha az yutarak yansıtır. Mineral camyünü ve  kayayünü / taşyünü gibi hava geçiren ve esnek malzemelerde ses dalgası bünyeye nüfuz etmekte, boşluk ve cam elyafı arasında önemli bir kısmı ısıya dönüştürerek yok etmektedir.

DEPKA GROUP, 2008 yılında Antalya’da kurulan YABEL ve YURTMAN Grup şirketleri bünyesinde faaliyet göstermektedir. Depka Group ürünü olan DEPKA Dekoratif Pamuk Duvar Kaplaması % 100 doğal Pamuktan imal edilmiş yeni nesil bir iç mekân duvar kaplama malzemesi markasıdır. Bu Marka adı ile faaliyet gösteren Firmamız ağırlıklı olarak pamuk dekor ürünü satmakla birlikte dış cephe mantolama ürünlerini de kullanıcıların hizmetine sunmaktadır. Yurt içinde bayi ağı kurma faaliyetlerimiz devam etmektedir. Aynı şekilde Türkiye dışında da 15 ülkede satış faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

BİZE ULAŞIN

Yol Tarifi